10 tips om vuurwerk te fotograferen

10 tips om vuurwerk te fotograferen (Photo: Fotoacademie Amsterdam)

Hieronder 10 tips van de Fotoacademie Amsterdam om vuurwerk te fotograferen. Kies je ervoor om vuurwerk dat in je directe omgeving wordt afgestoken te fotograferen dan hier nog een extra (en misschien wel de belangrijkste) tip: pas goed op jezelf! Blijf alert en let op wat er om je heen gebeurt zodat je geen gevaar loopt.

Veel plezier en succes!

 

1. Handmatig scherpstellen

Omdat je geen momenten wilt missen als de camera nog aan het zoeken is naar de juiste scherpstelling is het verstandig om de afstand handmatig in te stellen op (bijna) oneindig.

 

2. Diafragma, sluitertijd en ISO

Het is belangrijk dat de lucht zwart (of bijna zwart) is en dat de sluiterijd toch lang genoeg is om het vuurwerk helemaal te ‘vangen’. Je zult hier wat moeten experimenteren, waarbij je start met een sluiterijd van ½ seconde. Voor foto’s waarbij je de hele baan van een vuurpijl in beeld wilt hebben zal mogelijk een langere sluiterijd nodig zijn. Pas het diafragma aan aan de situatie, zodanig dat de lucht niet te licht wordt. Meestal kom je dan uit op F11 à F22 bij een instelling van 400 ISO.

 

3. Groothoek

Gebruik een groothoeklens want dan heb je de meeste kans dat je het vuurwerk ook daadwerkelijk in beeld zult hebben. Vaak weet je niet exact waar het vuurwerk zichtbaar wordt en met een groothoek heb je beduidend meer kans. Later kun je het beeld nog croppen tot de gewenste uitsnede.

 

4. Statief

Gezien de lange sluiterijd is een statief zeer aan te raden, liefst in combinatie met een draadontspanner. Mocht je niet over een statief beschikken zoek dan naar een stevig steunpunt. Als je een zakje droge rijst meeneemt kun je dat onder de camera leggen; je kunt de camera eenvoudig in de juiste richting draaien en de rijst zorgt voor voldoende ondersteuning. Er is vrijwel altijd wel een auto of een hek te vinden dat geschikt is voor deze methode.

 

5. Lichtbronnen

Zorg dat er geen lichtbronnen dichtbij in beeld zijn. Lichtbronnen zullen al snel overbelicht raken bij de langere sluiterijd en zullen ook het effect van het vuurwerk teniet doen. Daarentegen kunnen lichtbronnen veraf en/of verlichte objecten wel een mooie aanvulling vormen.

Vuurwerk fotograferen

(Photo: Fotoacademie Amsterdam)

 

 6. Silhouet

Je kunt je foto interessanter maken door te zorgen voor een fraai silhouet in de voorgrond of aan de horizon. Het vuurwerk verlicht de lucht dus alles dat verder in beeld komt zal zich al snel als een zwart slihouet aftekenen. Belangrijk is dan wel dat het vuurwerk daadwerkelijk achter het silhouet zichtbaar is.

 

7. Inflitsen

Desgewenst kun je de voorgrond inflitsen. Maak een proeffoto (dit kan zonder vuurwerk want het gaat om het effect van het flitslicht op de voorgrond) en kijk of dit het gewenste resultaat geeft. Is de voorgrond te donker dan kies je een grotere diafragma-opening, is de voorgrond te licht dan moet je de diafragma-opening iets kleiner kiezen.

6. Silhouet Je kunt je foto interessanter maken door te zorgen voor een fraai silhouet in de voorgrond of aan de horizon. Het vuurwerk verlicht de lucht dus alles dat verder in beeld komt zal zich al snel als een zwart slihouet aftekenen. Belangrijk is dan wel dat het vuurwerk daadwerkelijk achter het silhouet zichtbaar is.    7. Inflitsen Desgewenst kun je de voorgrond inflitsen. Maak een proeffoto (dit kan zonder vuurwerk want het gaat om het effect van het flitslicht op de voorgrond) en kijk of dit het gewenste resultaat geeft. Is de voorgrond te donker dan kies je een grotere diafragma-opening, is de voorgrond te licht dan moet je de diafragma-opening iets kleiner kiezen.

(Photo: Fotoacademie Amsterdam)

 

 8. Reflecties

Een leuke toevoeging is het toepassen van reflecties. Denk aan water (haven, vijver, plassen op straat) of aan gebouwen met spiegelglas. Vuurwerkfoto’s lenen zich met name voor het werken met reflecties.

vuurwerk fotograferen

(Photo: Fotoacademie Amsterdam)

 

 9. Verzamelen of combineren

Als het vuurwerk vrij klein is kan het interessant zijn om meerdere vuurpijlen te verzamelen: kies voor de B (= bulb) stand en dek de lens steeds af met een stuk zwart karton. Iedere keer als er weer een vuurpijl zichtbaar is haal je het stukje karton weg en zo verzamel je meerdere vuurwerkflitsen. Vind je dit teveel gedoe dan kun je hetzelfde effect ook bereiken door achteraf meerdere foto’s met elkaar te combineren in een beeldbewerkingsprogramma. Het voordeel hiervan is dat je de compositie hierbij helemaal in eigen hand hebt.

 

10. Maak veel foto’s

Maak veel foto’s want het blijkt in de praktijk best lastig het juiste moment van de ontploffing vast te leggen. Hoe meer foto’s hoe meer kans. En experimenteer ook met verschillende sluitertijden (en bijpassende diafragmawaarden). Zorg dus ook voor genoeg ruimte op je geheugenkaart.

vuurwerk fotograferen

(Photo: Fotoacademie Amsterdam)

 

 

(Bron: Han Sieveking, Fotoacademie Amsterdam, 2014)

 

Arianna Ardia-Wenink
Arianna studied Literature and Arts at the University of Amsterdam, where she specialised a.o. in "museology" and "organisation & marketing of blockbuster exhibitions". After working for 6 years as market researcher & marketing analyst at Zoom.nl, now she focuses her photography love and enthusiasm on the Haarlem Photo Club.

Leave your comment