Deense fotograaf wint World Press Photo met foto Russisch homostel

Mads Nissen, World Press Photo. © ANP

Een intiem portret van een homostel in de Russische stad Sint-Petersburg is uitgeroepen tot de beste foto van het afgelopen jaar. De Deense fotograaf Mads Nissen is daarmee de winnaar van de World Press Photo 2014, maakte de jury vandaag bekend in Amsterdam.

Mads Nissen

De Deense winnende fotograaf Mads Nissen. © ANP

De foto toont Jon en Alex, een Russisch koppel, die elkaar innig vasthouden in een donkere kamer waarvan de gordijnen gesloten zijn. Ze houden elkaars handen vast. De foto maakt deel uit van een serie over homofobie in Rusland.

Het leven voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wordt in Rusland steeds moeilijker, zegt de jury van de World Press Photo. ‘Seksuele minderheden worden geconfronteerd met wettelijke en sociale discriminatie, intimidatie en zelfs geweld van conservatieve, religieuze en nationalistische groeperingen’.

‘We waren op zoek naar beeld dat niet alleen vandaag, maar ook morgen van belang zou zijn’, verklaart jurylid Pamela Chen. ‘Dit is een moderne kwestie, het is het dagelijke leven, het is nieuws, maar het beeldt ook de kwestie uit op een diepe en uitdagende manier. Het is universeel.’ Fotograaf Mads Nissen werkt voor het Deense dagblad Politiken.

Beeldmanipulatie

Raphaela Rosella

Eerste prijs in de categorie portretten. Een meisje wacht op de bus naar de zondagsschool in Moree, Australië. © Raphaela Rosella

Ruim twintig procent van de ingestuurde beelden die door waren gedrongen tot de eindronde van de fotowedstrijd is afgewezen wegens beeldmanipulatie. In de meeste gevallen waren details uit beelden weggelaten, zoals snoertjes van een microfoon of lamp of stofjes.

Iedere vorm van manipulatie is verboden. Sinds vorig jaar heeft World Press Photo twee specialisten ingehuurd om alle ingezonden beelden uit de laatste ronde van de wedstrijd te vergelijken met de originelen.

Campell is als wedstrijdsecretaris (zonder stemrecht) verantwoordelijk voor het hele juryproces. Hij liet vandaag tegenover Volkskrant-verslaggever Arno Haijtema weten dat het nooit doelbewuste manipulatie was, maar meestal een slechte poging om beeld mooier te maken, zonder dat het beeld daar krachtiger van werd.

De winnaars

In totaal vielen 42 fotografen in de prijzen in acht categorieën. Ze komen uit zeventien landen. Er zitten geen Nederlanders onder de winnaars.

Bekijk hier de winnaars van World Press Photo.

(Bron: De Volkskrant, 12 februari 2015)

Arianna Ardia-Wenink
Arianna studied Literature and Arts at the University of Amsterdam, where she specialised a.o. in "museology" and "organisation & marketing of blockbuster exhibitions". After working for 6 years as market researcher & marketing analyst at Zoom.nl, now she focuses her photography love and enthusiasm on the Haarlem Photo Club.

Leave your comment